Friday, November 23, 2007

Pam-pam, Thorin taikakaulin...

Meillä on aikoinaan ollut tekemistä Elisa Oyj:n kanssa. Nykyään onneksi vähemmän. Aiemmin meitä vaivasivat mainitussa yrityksessä eniten kaikki ne ongelmat, joita sillä oli varsinaisen toimensa hoitamisessa: teleliikennetoimintaan erikoistuneesta firmasta ei koskaan saanut ketään kiinni, koska yhteydet eivät toimineet -- tai sitten sai ainakin jonottaa vastausta niin kauan, että tällaisille perheellisille puritaaneille alkoi nousta aneurysma ohimoon. Kaikki muistavat tietysti myös Elisa Oyj:n säännölliset ilmoitukset väen irtisanomisesta, ja ainakin yt-neuvotteluihin työntekijöillä on ilmeisesti sarjalippu.

No, tänä aamuna olemme saaneet lukea lehdistä tämän yhden islantilaisen hellanteltun, erikoissijoittaja Thor Björngolfervennigsdottirin (tai jotain sinne päin) visioivan (eli "harhanäkevän") jotakin Elisa Oyj:n tulevasta linjasta. Bjuderbaratillgodavännerin mielestä Elisan pitäisi keskittyä "ydinosaamisalueeseensa" (ei, tämä ei ollut suora lainaus Barablygabyxorin tekstistä -- eihän missään muualla maailmassa käytetä sellaisia termejä kuin "ydinosaaminen", "kasvustrategia" tai "Joulupukin maa"). Onnetonta (ja toisaalta niin kovin kohdalleen osuvaa) on vain se, että Bamsebajsansblöjorin mielestä hänen suuromistamansa Elisa Oyj:n "ydinosaamisaluevisio" on se, että yrityksen tulisi keskittyä "osakkeen arvon korottamiseen" (tätä Kauppalehden uutinen ei jostain syystä lainkaan mainitse). -- Tuleeko tästä nyt kenellekään mieleen mitään menneisyydestä, vai olemmeko me, Totta tosiaan, vain liian vanhoja? 80-luvullahan kaikki liiketoiminta perustui siihen, ettei tarvitse tehdä mitään, kunhan annetaan sellainen kuva, että tehdään jotakin tärkeää, kuten siirrellään osakepapereita salkusta toiseen. Sitten alkoi lama, mutta onneksi pian sen jälkeen siirryttiin uuden teknologian ansiosta ns. IT-kuplan vaiheeseen, jonka "ydinosaamista" oli se, ettei tarvitse tehdä mitään, kunhan annetaan sellainen kuva, että tehdään jotakin, kuten suunnitellaan mobiilipelejä erilaisiin laitteisiin, vaikka kukaan ei vielä edes tiennyt, mitä "mobiili" tarkoittaa. No, kun tuo kupla alkoi puhjeta, eikä teknologia enää riittänytkään, piti alkaa palkata "IT-yrityksiin" "sisällöntuottajia", jotta saataisiin aikaan edes jotakin "näkyvää".

Emme tiedä, minkä ikäinen Buppendalensungaherren on, mutta voimme miestä tuntematta vakuuttaa, että ainakin hänen omaisuutensa miljardimäärä todennäköisesti ylittää hänen älykkyysosamääränsä.

Elisa Oyj ei tietojemme mukaan lämmennyt Buntaballongsdyrsamdingelidongin ehdotukselle, joten ilmeisesti voimme tulevaisuudessa odotella yhtiön jatkavan pitkälle venynyttä erikoistumistaan: työntekijöiden irtisanomista ja laskutusjärjestelmien uusimista.

(Och samma på isländska.)

No comments: