Sunday, November 25, 2007

Olemme avaamassa uutta palstaa:

... sen nimeksi tulee esikuvaamme kunnioittaen "Kielen kokoelmia" (vaikkakaan alkuperäinen nimi ei tarkoita lainkaan samaa kuin kääntämämme väännös).

Palstan säännöt ovat seuraavat:

1. Kaikki saavat ehdottaa.
2. Ehdotusten pitää olla suomen kielen sanojen kuuloisia.
3. Ehdotetut sanat ovat
oikeiden suomen kielen sanojen sukulaisia siinä mielessä, että ne ovat alkuperäisistä sanoista muunnettuja seuraavien sääntöjen perusteella:
a) alkuperäisestä sanasta on poistettu
yksi kirjain,
b) alkuperäiseen sanaan on lisätty
yksi kirjain,
TAI
c) alkuperäisestä sanasta on vaihdettu
yksi kirjain.

Lisäksi uudissanalle täytyy olla esitettynä hyvä, asiallinen(?), täsmällinen ja osuva määritelmä.

Kerromme pari ensimmäistä esimerkkiä:

Mummipappa: suomenruotsalaisen kirjailijan kehittämä transseksuaalinen hahmo, joka ei koskaan noussut yhtä suosituksi kuin suurin osa saman laakson muista, "normaalimmista" asukeista.

Viihdevuodet: keski-ikäisten miesten viimeinen yritys. (Engl. men-oph-phorse)


Parhaat ehdotukset palkitaan ennen joulua, joskaan vuosilukua ei ole vielä lyöty lukkoon. Parhaiden ehdotusten käyttöön edellytetään myös täysi käyttöoikeus (alkuperäisen keksijän henkilötietojen kera), paitsi jos juttu on niin hauska, että meidän täytyy vasta jälkikäteen ruveta miettimään, kuka se paras vitsiniekka onkaan.

(Toisaalta meidän sihteerimme nauraa jo tällä hetkellä jo meidän kirjoittamillemme jutuille, niin että kokonaistilannetta arvioidessa tuntuu siltä, ettei yksikään osallistuja paljon pahasti häviä...)


P.S. Ai niin: alussa mainittua sivustoa ei ole vielä avattu. Sen osoite voisi kuitenkin varmaan olla esim. http://kielimuunnoksia.blogspot.com . Kannattaa ainakin tarkistaa -- jos ei muusta syystä, niin ainakin sen vuoksi, että me päivän tai parin kuluttua soitamme teille ja kysymme, missä osoitteessa koko omaisuutemme on...

No comments: